Η πόλη
Γενικά Ιστορικά Στοιχεία
Η ιστορία της πόλης αρχίζει από τον 7ο π.Χ. αιώνα με το όνομα Νεάπολις σαν αποικία των Θασίων. Αργότερα, σαν επίνειο της πόλης των Φιλίππων ακμάζει κατά τους χρόνους του Μακεδονικού κράτους του Φιλίππου Β, πατέρα του Μ.Αλεξάνδρου. Τον 8ο αι. είναι γνωστή με το όνομα Χριστούπολις και μετά από έντονες περιπέτειες και αγώνες την εποχή των Σταυροφοριών, εμφανίζεται πάλι γύρω στο 1500μ.Χ. με το σημερινό της όνομα και εξελίσσεται γρήγορα σε σημαντικό λιμάνι, ιδιαίτερα μετά την Μικρασιατική καταστροφή.
Ο 20ος αιώνας βρίσκει την Καβάλα στην χρυσή της εποχή. Από το 1903 μέχρι το 1909 οι Έλληνες κάτοικοι, με υψηλό εθνικό φρόνημα, παίρνουν μέρος στον Μακεδονικό αγώνα. Η άνθηση του καπνεμπορίου και η αύξηση του πληθυσμού έχουν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία πλατιάς εργατικής τάξης που οργανώνεται σε ισχυρά εργατικά σωματεία διεκδικώντας δυναμικά τα αιτήματά της.
Η Καβάλα σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες (περίπου 80000 κάτοικοι), μετά την Θεσσαλονίκη, πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές της οροσειράς «Σύμβολο».
Είναι η πόλη που πολλοί την κατατάσουν ανάμεσα στις ομορφότερες και γραφικότερες της χώρας μας εξαιτίας της μοναδικής της φυσιογνωμίας, της προνομιακής τοποθεσίας στην οποία χτίστηκε αλλά και της ζεστής και φιλικής της ατμόσφαιρας.
Όπου και αν βρίσκεστε η Καβάλα είναι σίγουρα κοντά σας, καθώς συνδέεται με όλη την Ελλάδα με καθημερινή χερσαία, εναέρια και θαλάσσια συγκοινωνία και με την Ευρώπη με πτήσεις charter.
Γεωγραφική Θέση
Ο νομός Καβάλας βρίσκεται ανάμεσα στους ποταμούς Νέστο και Στρυμόνα, οι οποίοι αποτελούν και τα φυσικά όριά του.Η θέση της αυτή, δίπλα στη θάλασσα και πάνω στη διαδρομή που ένωνε την Ανατολή με τη Δύση, την καθιστά κομβικό σημείο επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Έχει έκταση 2.109 τχλμ. Και συνορεύει με τους νομούς Ξάνθης (ανατολικά), Δράμας (βόρεια) και Σερρών (δυτικά). Διοικητικά περιλαμβάνει ένδεκα δήμους (Ελευθερούπολης, Ελευθερών, Θάσου, Καβάλας, Κεραμωτής, Ορεινού, Ορφανού, Παγγαίου, Πιερέων, Φιλίππων, Χρυσούπολης) με μεγαλύτερο το δήμο Καβάλας. Ο νέος Δήμος Καβάλας κατέχει έκταση 112.599 στρεμμάτων. Η Καβάλα, πρωτεύουσα του νομού, βρίσκεται πάνω στην Εγνατία Οδό, απέχει οδικά 1 ώρα και ένα τέταρτο από τη Θεσσαλονίκη (160 χλμ.).
Μπαίνοντας κανείς στην πόλη, την αντικρίζει ξαπλωμένη αμφιθεατρικά ανάμεσα στις πλαγιές των λόφων που την περιβάλλουν και την βόρεια ακτή του Αιγαίου πελάγους.
Γη – Κλίμα
Η Καβάλα είναι χτισμένη πάνω σε έδαφος από γρανίτη. Στο νομό υπάρχουν κοιτάσματα τύρφης, σιδηρομεταλλεύματος, υδρογονανθράκων και μαρμάρου. Το κλίμα είναι ενδιάμεσου τύπου μεταξύ μεσογειακού και μεσοευρωπαϊκού. Χαρακτηρίζεται από ήπιο χειμώνα και από θερμό και ξηρό καλοκαίρι.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΟΙ ΚΑΜΑΡΕΣ
Οι Καμάρες, το Παλιό Υδραγωγείο, είναι έργο της Βυζαντινής περιόδου. Η σημερινή όμως μορφή του μνημείου οφείλεται σε έργο του Σουλεϊμάν Β’ (1530 μ. Χ. περίπου). Χρησίμευε για τη μεταφορά του νερού από τις πηγές του Συμβόλου Όρους, στην παλαιά πόλη. Το μεγαλοπρεπές μνημείο αποτελείται από 60 αψίδες τεσσάρων διαφορετικών μεγεθών και έχει μέγιστο ύψος 52 μέτρα
ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Το κάστρο της Καβάλας δεσπόζει πάνω στην κορυφή της χερσονήσου όπου είναι κτισμένη η παλαιά πόλη. Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους και αργότερα έγιναν αλλεπάλληλες ανακατασκευές και επεμβάσεις στην οχύρωσή του από τους Βυζαντινούς, τους Ενετούς και τους Τούρκους. Το κάστρο (ακρόπολη) στη σημερινή του μορφή, κτίσθηκε το πρώτο τέταρτο του 15ου αιώνα, στηριζόμενο σε θεμελίωση Βυζαντινής περιόδου. Στο υπαίθριο θέατρό του διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Περισσότερα για το Κάστρο μπορείτε να δείτε στο
http://www.castle-kavala.gr/
ΤΟ ΙΜΑΡΕΤ
Το Ιμαρέτ, μεγάλο συγκρότημα της τελευταίας Οθωμανικής περιόδου, κλασσικό δείγμα Ισλαμικής αρχιτεκτονικής, βρίσκεται στην χερσόνησο της Παναγίας (παλαιά πόλη).Κτίσθηκε το 1817 από τον ιδρυτή της τελευταίας Αιγυπτιακής δυναστείας, Μεχμέτ Αλή. Λειτούργησε ως μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο – οικοτροφείο και ως “πτωχοκομείο” μέχρι το 1923.
Η ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
Η Μονή Λαζαριστών, βρίσκεται στην οδό Κύπρου και κτίσθηκε στο διάστημα 1888-1892. το κτίριο παρουσιάζει μεικτά αρχιτεκτονικά στοιχεία με νεοκλασική επίδραση. Χρησιμοποιήθηκε ως Γαλλικό προξενείο.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΛΕΣΧΗ
Το κτίριο της Μεγάλης Λέσχης της Ελληνικής Κοινότητας Καβάλας κτίσθηκε το 1909, από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών. Βρίσκεται δίπλα στο δημαρχείο της πόλης και χρησιμοποιείτο για οργάνωση κοσμικών και άλλων κοινωνικών εκδηλώσεων. Στη νεοκλασική του μορφή παρατηρούνται αρκετά στοιχεία αρχαιοελληνικής παράδοσης.
ΚΤΙΡΙΟ Adolf Wix
Το κτίριο οικοδομήθηκε το 1899 από το γερμανό βαρώνο Adolf Wix για να χρησιμεύσει ως έδρα των εμπορικών δραστηριοτήτων του και ως οικία. Αρχιτεκτονικά έχει πολλά κοινά στοιχεία με το παρακείμενο κτίριο του σημερινού δημαρχείου. Σήμερα, μετά από διάφορες αλλαγές στην κυριότητά του, ανήκει στο δήμο Καβάλας.
ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΗ
Στην πλατεία της παλιάς πόλης σώζεται συντηρημένο το σπίτι που γεννήθηκε ο Μεχμέτ Αλή, ιδρυτής της τελευταίας Αιγυπτιακής δυναστείας. Το όμορφο αυτό Μακεδονικής αρχιτεκτονικής οίκημα θεωρείται ως βακούφικη περιουσία του αιγυπτιακού κράτους. Το “κονάκι” του Μεχμέτ Αλή αποτελείται από δύο μέρη, το ισόγειο και τον όροφο. Στο κέντρο της πλατείας στήθηκε το 1934 μπρούντζινος έφιππος ανδριάντας προς τιμήν του σουλτάνου της Αιγύπτου, έργο του Έλληνα γλύπτη κ. Δημητριάδη.
ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Το κτίριο, μικρογραφία Ουγγρικού πύργου, κτίσθηκε περίπου το 1895 από τον Ούγγρο καπνέμπορο Pierre Herzog. Μετά το θάνατό του το κτίριο πέρασε στην κατοχή τη “Ανώνυμης Εταιρίας Καπνών και Πέραν Θαλάσσης”. Το 1937 επί δημαρχίας Αθανασίου Μπαλάνου αγοράστηκε από το δήμο Καβάλας και έκτοτε στεγάζει το δημαρχείο της πόλης.
ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ
Το χάλκινο άγαλμα της Νίκης, βρίσκεται μέσα στο δημοτικό κήπο στο χώρο μπροστά στο δημαρχείο. Η ανάγλυφη παράσταση στο βάθος του χώρου του ηρώου φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Διονύση Γερολυμάτο και αναφέρεται στους αγώνες των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι το 1940-41. Το χάλκινο άγαλμα είναι του γλύπτη Γιάννη Παρμακέλη.
ΜΕΓΑΡΟ ΤΟΚΟΥ
Σήμερα στεγάζει την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Χτίστηκε το 1879 από τον καπνέμπορο Δ.Τόκου. Το 1911 αγοράστηκε για λογαριασμό της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυριών Καβάλας. Λειτούργησε ως προξενείο ενώ στέγασε το Δημαρχείο της πόλης από την απελευθέρωση της Καβάλας μέχρι το 1937.